Mac 19, 2009

s e j a r a h

wa rasa subjek yang paling patut ditekankan kat sekolah ialah sejarah..
semenjak-dua menjak ni..
wa tengok rakyat MALAYSIA ni semakin kekurangan sivik..
ada yang DERHAKA..
ada yang BOGEL..
ada yang RASUAH..
x kesah la lu parti mane..
tapi lu menunjukkan satu MALAYSIA yang lu orang macam tak berpendidikan..

wa rasa makin besar pangkat orang tu makin RIAK dan TAKABUR la insan tersebut..
tapi bukan semua..
ada gak yang bagus..
tapi KITA x nampak la mana yang BAGUS..
luorang ada x baca WIRA TUNGGAL..
x kesahla yang penting komik2 dari HONGKONG..
kalo lu layan la..
lu akan nampak yang bila seseorang tu berkuasa..
diorang akan makin JAHAT..
contohnya WUNAN..
masa awal2 cite..
sume orang sokong WUNAN..
sbb niat dia BAIK..
nak slamatkan PLANET dia..
tapi last2 dia yang buat TAIK..

sbenanya..
komik2 HONGKONG ni sume mengisahkan SEJARAH..
yang telah diubah ke bentuk yang sangat menarik..
mana x nya..
keluaran STIAP 2 minggu..
sume berebut2 habiskan RM 3.00..
untuk baca sejarah CHINA..
agak2 kalo buku sejarah jadik camtu..
suka x budak2 nak blaja sejarah..

tomok dan budak2 baru pun ada cakap..
"SEJARAH MUNGKIN BERULANG"
sumpah bende ni betul..
apa yang pernah berlaku zaman KESULTANAN MELAYU MELAKA..
pasti akan berlaku sekarang..
luorang perasan x..
nama sultan2 zaman KESULTANAN MELAYU MELAKA,JOHOR,PERAK,SELANGOR..
sume lebih kurang..
ada nama MANSUR,ALAUDDIN,MAHMUD..
sebenarnya bende ni saja diowg create biar senang lu nak ingat kasi jawab masa SPM..
nama MANSUR selalunya masa nak tubuh keRAJAan..
kira yang first nak maju tu MANSUR namanya..
yang mesra RAKYAT, ALAUDDIN namanya..
yang menjahanamkan NEGARA, MAHMUD namanya..

tengok negara kita k..
wa boleh kata yang Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj tu macam MANSUR
Tun Hussein Onn tu macam ALLAUDIN..
dan MAHMUD tu belum keluar lagi..
slalunya selepas zaman yang MAJU..
akan berlakunya zaman kejatuhan..
dan tu yang wa nampak skang..
HARAP-HARAP pemerintah selepas ni bukan macam SULTAN MAHMUD..

lotih den naip..
sok2 sambung laie yo..



peeslashass mesti busankan entri tanpa gambar..

2 ulasan:

C i k P i N berkata...

u got the point babe!~

kau betul2 ikot perlembagaan, perkara 10, kebebasan bercakap.

kalo tak belajar sejarah, memang kita jadi lupa asal usul..memang semangat keMalaysian boleh hilang~

HYKAL berkata...

haha..
aku nak jadik cikgu sejarah yang besh..
cuba mengajar dengan cara2 yang menarek..