Mac 18, 2009

R U K U N _ N E G A R A

arini wa lembap..
kekurangan idea..
xtau nak bual apa..
nak cite politik..
x power sangat..
okayla..
wa cite pasal rukun negara..
luorang hafal x rukun negara..
wajib doh hafal bende ni..
kalo lu nak keje krajaan..
lu hafal la rukun negara..

act rukun ni macam satu guideline..
kalo x lengkap rukun tu maka x lengkaplah apa yang dihajati..
macam contoh..
rukun negara..
KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN
KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
KELUHURAN PERLEMBAGAAN
KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
KESOPANAN DAN KESUSILAAN

kalo la lu ada terABAI salah satu rukun negara..
lu x bley ngaku lu orang MALAYSIA..

macam rukun ISLAM
MENGUCAP 2 KALIMAH SYAHADAH
MENUNAIKAN SOLAT 5 WAKTU
BERPUASA DI BULAN RAMADHAN
MENUNAIKAN ZAKAT
MENUNAIKAN HAJI

even kalo kita x mampu tunaikan rukun yang ke5..
tapi dalam hati mesti ada niat nak g sana..
ni nak g vacation punyelah bersemangat..
alasan que nak g HAJI tu bukan alasan..
nape kita boleh tengok ada orang boleh g haji 5-6 kali..
dia ikut apa plak..

so fikir2kan..
kat MALAYSIA ni dah banyak yang wa tengok tanak jadik rakyat MALAYSIA..
so BACKOFF..
x payah nak kutuk2..
kalo lu ada bukti atau solution yang bagus ketengahkan..
ni x stakat ngadu dan komplain..

peeslashass entri wa minggu ni sume marah2 je..
emo ke bro..
sbenanya wa silap time interbiew tuari pasal RUKUN NEGARA..
tu yang wat entri ni..

2 ulasan:

C i k P i N berkata...

Ideologi negara yang dicipta selepas peristiwa 13 mei 69 bagi menyatupadukan rakyat Malaysia berbilang kaum. Telah dilancarkan pada 31 Ogos 1970.


Aku mengajar hubungan etnik.
Harus tahu mendalam. harus pastikan anak murid ada rasa bangga menjadi anak Malaysia.


Aku.PASTI BANGGA.Aku anak MALAYSIA

HYKAL berkata...

ye..bagus2..jadilah rakyat MALAYSIA yang MAJU JAYA..cemerlang gemilang dan terbilang