Jun 15, 2009

d e r m a

kali ini..
wa menunaikan janji untuk menceritakan tentang derma..
derma ni terpancul kat otak wa masa tengah2 khutbah tu..
datangla satu peti beroda..
passing2 sebelah menyebelah..
wa ingat masa kecik2 dulu..
wa rasa umur wa ada la 3-4 tahun..
time tu g masjid time ari raya je..

ada pakcik jalan bawak uncang..
wa suspek pakcik tu siak..
jalan terbongkok-bongkok..
sambil goncang2 dan kedengaran bunyik syiling2..
setiap insan yang sedang khusuk mendengar khutbah..
pakcik ni pasti lalu depan dia..
yang tgh tertido pasti terkejut dengar bunyik2 syiling..
memandangkan dunia semakin maju..
kudrat pakcik ni diganti dengan peti beroda..
kali ni orang yang tertido bley tdo ngan lena..
sebab orang bley tolak lelaju benda tu..
so orang yang x tdo bley tahan benda tu la..
kesian pakcik siak..
dah xde kerja da..
selain bukak pintu masjid..



selaintu..
pakcik siak ni power beb..
dia bley sound budak2 yang beborak masa khutbah..
ye wa tau ape lu pikir..
bukan ke kalo khutbah x bley kata syoooh pun..
tapi nak wat camne..
time tu wa budak2 lagi..
takkan wa nak sound pakcik tu plak..
niat pakcik tu memang baik..
tanak budak2 tu memekak..
tapi apakan daya..
hehehe..

skang ni dah jadik trend..
orang mintak derma..
kat kedai makan plak..
dulu kat kl..
skang dah menular ke snawang plak..
yang datang ni orang buta ngan membe dia sorang..
kalo laki buta..
yang pastinya pengikut adalah pompuan yang sihat tubuh badan..
dan orang ramai akan bajet yang wanita itu adalah isteri si peminta derma..
bagi wa yang hari2 ngadap muka iqbal dan penyelianya..
wa tau yang minah tu mesti bukan bini die..
sebab masa die bawak mamat buta tu agak kasar..
dan selalunya wa tgk bersamamu..
kalo pompuan tu sihat ngan laki dia buta..
diowang x wat kerja2 mintak derma ni..

wa ngan membe wa suspek diowang ni adalah sindiket..
sebab tuari wa ada nampak ada teksi asek follow je peminta2 derma ni..
setel je mintak derma satu kawasan..
trus je 2 orang ni naik teksi tu..
pastu running tempat lain..
yang mencurigakan ialah..
tempat diowang nek teksi ni tempat2 gelap..
bukanla wa nak bersangka buruk..
tapi..
sebab wa rasa macam orang2 buta ni di BUTAkan..
macam diowang x bayar utang along ke..
pastu..
dia kene jadik peminta sedekah..
betul bai..
wa tringat cite SLUMDOG millionaire..
lebey kurang camtu la modus operandi diowang..

peeslashass tetiba teringat pasal modus operandi..



2 ulasan:

fairuz berkata...

aku memang payah sket nak bagi derma kat orang macam tu...dan biasanya memang aku tak bagi..

memang lah orang akan berkata, "eleh, derma la singgit je pun.." tapi aku tegas. kadang² ade gak la member semeja aku akan bagi..

kesian katanya..

takpelah, aku ade ideologi sendiri..macam kau gak la..

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

yeah..
btol2..
kalo nak tolong..
tolong
xnak
diam je..