Jun 19, 2009

k o m u n i s

smalam en syafiq demand wa tulis pasal chin peng..
lu kenal x sape mamat ni..
cuba check balik dalam buku sejarah lu..
apa??
lu x minat sejarah..
baik lu stat minat balik..
sebab sesuatu bangsa atau tamadun akan musnah..
bila melupakan sejarah..
kaji balik sejarah..
jangan terima sahaja..

k wa cite a sket sape chin peng ni..
nama sebenarnya ong boon hwa..
lahir pada 21 oktober 1924..
61 tahun lagi tua dari wa..
dilahirkan di Kg Koh Sitiawan Perak..
merupakan angah bagi adik beradik dia..
dari keluarga yang miskin..
ayahandanya berasal dari Tanah China..
ada menulis sebuah buku chin peng: my side of history..
pernah dianugerahkan OBE iaitu Order of British Empire..
sebab mamat ni bantu british tentang Jepun..
lepas PKM dibubarkan kat mesia..
mamat ni kene buang negara dan dibenarkan menetap di perkampungan khas di YALA..
nak tau lagi pasal mamat ni tanya en google..
kalo malas nak taip..
klik ni..



ok..
skang cite pasal PKM plak..
bukan pengajian kejuruteraan mekanikal..
sebab dulu budak2 slalu kutuk budak2 mekanikal ni..
kata kitowang komunis..
pedulik hapa..
maksud PKM ialah Parti Komunis Malaya..
PKM ni adalah pertubuhan yang diasaskan pada tahun 1930..
masa jepun datang sini nak jajah dunia..
geng2 PKM ni tubuhkan MPAJA..
dan dengan bantuan dari segi senjata dan kelengkapan lain..
mereka berjaya menewaskan Jepun..
MPAJA ngan Force 136 ialah gerakan bawah tanah..
yang menentang Jepun..
tapi ada gak yang blaja tentera secara formal..
kem kat PD tu..
snang cite cam cite Sarjan Hassan la..

PKM yang kebanyakan terdiri dari kaum Cina..
sebab time tu tanah besar China..
wujudnya Parti Komunis China..
dan perang berlaku antara jepun ngan china..
orang cina kat tanah melayu pun kene tempiasnya..
lepas je Jepun tewas..
orang2 PKM ni x puas hati ngan tali barut2 jepun..
yang majoritinya terdiri dari kaum MELAYU..
sebabnya jepun nak amek hati orang MELAYU..
dah nama pun Tanah Melayu..
geng2 komunis ni nak balas dendam ngan orang melayu la..
tu sebabnya berlakunya peristiwa bukit kepong..
darurat..
memacam lagi la..

wa stop cni dulu..
nanti wa tulis banyak2..
lu plak malas nak baca..
macam buku sejarah la..
nanti wa sambung lagi..


peeslashass sudah minat sejarah ka??

2 ulasan:

fairuz berkata...

apa tulis sket² nih...aku baca la..

pali berkata...

ntah..aku bc la weh..
erk..x silap aku..kes bukit kepong tuh...yg leadnya org melayu sendri..nma dia mat indera