Mei 13, 2009

i n d i e

lu tau x apa makna indie..
heboh satu malaya bila estranged menang juara lagu..
bila HUJAN membahkan malaya..
anak2 buah hussien plak mengalahkan vokal artis2 realiti..
maka muncul plak muka bucu meja yang memperjuangkan PUNK ROCK nya..
media sume main belasah je panggil budak2 tu indie..

indie tu sebenarnya muzik..
cube search kat internet..
dengar camna muzik indie..



ada plak anasir yang baru nak naik ni kata..
indie tu maksud die indipendent..
maknanya..
sume lagu wat sendiri..
x terikat ngan mana2 lebel gergasi..
kalo lebel2 tikus ni kiranya kita indiela..

siapa lebel2 gergasi..
EMI,BMG,PONY CANYON,SONY..
tu ke lebel gergasi..
NSR,POSITIVE TONE,MONKEY BONE..
yang tu lebel apa..
sebenarnya apa tugas lebel2 ni..
diowang wat pengurusan untuk band atau artis..
uruskan rekoding..
copy album..promotion album..
apa lagi..
lebel2 tikus plak wat pe..
just promote album..
ntah wa x tau..
apa diowang wat..



kalo indie tu indipendent..
lagi rare kalo album tu lu wat sendiri..
g jam..
record pakai recorder(bukan yang kita main time darjah 4 tu)..
masuk kat pc..
ejas sket pakai software..
copy kat cd banyak2..
jual satu 5 inggit..
barula indie..
jalan2 kat kedai orang tgh makan..
jual kat diowang..

idup ni kene ada support la..
bukan kita idup sensorang..
malaysia dah merdeka..
dah indie..
tapi wa rasa macam kene jajah lagi..
so xyah la kata lu suka band indie..
bukan sume band tu main lagu indie..

wa tetap menegaskan pendirian wa..
indie adalah muzik..
bukan lifestyle..



**gamba2 tersebut adalah artis indie luar dan dalam negara


peeslashass hujan pun bawak indie rock..

4 ulasan:

fairuzmokti berkata...

kau minat genre yang macam mana sebenarnya ni?

HYKAL berkata...

wa still punk rockers..
green day asas wa..
pastu baru wa knal band punk yang lain..
tapi feveret wa sume 3 piece..
blink 182..
alkaline trio..
trio santan belada..

municipal_waste berkata...

woohoo..tp rottw ckp restraint pn indie..
camna tu addy??hahaha...

HYKAL berkata...

owh rottw ikut perkembangan percakapan skang..
diowang ada gak bitau pasal indie ni muzik kan..
tapi sebab sume band2 INDIE dah kata indie ni independent nak wat lagu mana..