Oktober 26, 2010

Da'wah Ikhwan Muslimin

memandangkan minggu ni minggu wa tribute to hassan al-banna..
wa cite la method da'wah ikhwan muslimin ni..
so lepas ni boleh la kita try..

terus terang
diorang try bitau semua orang benda yang betul supaya tiada keraguan dan kesamaran di hati manusia..x akan benda yang diorang sembunyikan contohnya salah ahli kumpulan ke selagi tidak membuka aib seseorang tu..

suci
diorang juga nak bitau satu dunia yang da'wah diorang ni da'wah yang suci dan bersih..
da'wah ni lebih di pentingkan dari kepentingan diri sendiri..
serta memandang hina manfaat kebendaan..
diorang tidak meminta sesuatu dari manusia dan tidak meminta harta dari mereka..
yang diorang harapkan hanyalah balasan dari Allah..

kasih sayang
diorang juga berharap agar setiap insan tahu bahawa diorang lebih mengasihi orang lain lebih dari diri sendiri..
apa yang menyebab diorang bersifat begini ialah diorang sentiasa memikirkan apa yang berlaku di sekeliling..
so kalo luorang ada menitiskan mata dengan apa yang berlaku sekarang ni..
kasih sayang luorang memang dah sampai tahap geng2 ni la..



simple je method da'wah diorang..
wa rasa lu pun boleh jadik pendakwah..
tapi bila kita dalam satu kumpulan..
agak2 lu dapat tak method tu dilaksanakan..
sebab satu perkara yang leceh untuk menyatukan satu kepala...
lu tengok la apa yang berlaku kat tanah melayu ni..

peeslashass jom da'wah

2 ulasan:

jaie berkata...

hassan al-banna sgt hebat coz beliau berjaya menyatukan hati tiap ahli ikhwan.

agak2 cmne dia buat bg semua 1 kepala. hm..

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

kita try bro..

wa dapat satu buku ni..
tiga bingkisan risalah da'wah..

wa try sebar2kan isinya..
sebab kalo wa copy betul2 marah lak publisher..