September 28, 2010

Mim Pee

sabtu aritu kat tempat keje wa..
di langsungkan hari inovasi satu malaysia..
wa x ingat langsung nama program dia..
yang penting ada bas2 memenuhi ruangan parking..
exhibition pakai bas memang rare..
bila semua barang pameran letak dalam bas..
x silap wa ada dalam 5-6 buah bas..

namun terdapat gak booth yang tidak menggunakkan bas..
buat style yang biasa2..
wa ngan dak2 rumah wa trus menuju ke bas cyber safe..
lepas layan seframe dua video dalam bas..
cite pasal stalker..
wa dapat simpulkan yang sebenarnya kita semua adalah stalker..
so kalo lu xnak kena stalk..
lu xyah dedahkan identiti lu kat internet..
tapi kalo orang yang sayang lu ari2 dok usya page lu..
bermaksud dia benar2 sayang lu..
kuar dari bas diorang pelawa jamuan ari raya..
lepas makan..
ada hackers sorang bebual ngan wa..
okay la mamat tu..
kalo bergandingan ngan angelina jolie memang sepadan..

dalam semua2 booth..
wa teruja ngan booth angkasawan..
tapi yang ngarutnya..
bapak panas..
wa rasa memang macam tu perasaan bila kat dalam space ship kot..
kiranya training awal la..
memasuki booth angkasawan ni..
mengimbau sejarah wa masa darjah 2..
wa disuruh menulis karangan omputih bertajuk my ambition..
wa masa tu yang sememangnya bodoh omputih..
mengambil kesempatan meminta bantuan ayahanda wa..
yang sememangnya hebat bahasa inggeris..
mana taknya..
dulu skolah mat salih..
bapak wa suh wa tulis..
my ambition is to be the first malaysian astronout..
wa pun x tau jadah ape astronout tu..

bila wa dah besar ni wa ada krisis identiti lak..
camne eja astronout ni..
betul ke wa eja..
nape lak akcik gugel kata astronaut..
ke memang orang melayu eja camni..
cita2 wa tu memang jauh..
masa darjah dua..
bermakna tahun 1993..
time tu fesbuk belum ada lagi..
myspace pun belum boleh digunakan di angkasa lepas..
komputer zaman tu memang untuk main prince of persia je..
paling power main moto gp..
faveret wa tu..
sebelum menang mesti wa willy..
tapi wa punya cita2 melampaui zaman..
mahathir pun belum tepikir nak anta budak melayu g angkasa lepas..
ini mimpi seorang bapa kepada anaknya..

zaman berlalu..
wa sering bertukar cita2..
hampir terlupa kepada mimpi ayahanda wa..
antara perubahan cita-cita wa..
mula2 wa nak jadik bomba..
posmen, pemain bola sepak profesional..
jadik perdana menteri..
langsung x terfikir jadik jurutera..
walaupun wa belajar engineering..
dan sedar2 syeikh muzafar dah jadik astronout tanah melayu yang pertama..

dan di booth tersebut ada satu kaunter yang mana awek2 orang tengah layan tetamu..
wa cuba mendekati awek2 tu..
wa tanya no telefon..
dia x layan..
wa mintak akaun fesbuk..
lagi diorang x layan..
dia kata di x reti nak tangkap gambar jelir-jelir lidah..
so xde akaun fesbuk..
wa kumpul tenaga..
straight to the point tanya pasal pemilihan menjadi angkasawan..
baru diorang nak layan..
lepas register semua..
wa jalan2 kat booth lain..

semangat wa untuk menjadi angkasawan semakin bertambah..
apatah lagi sehari sebelumnya wa mendapat motivasi dari menonton filem melayu indonesia..



penuh dengan semangat..
lepas berpeleseran..
g makan free di kenduri kawen sahabat wa..
balik rumah..
rilek2 sambil menanti aktiviti malam..
walaupun cadangan awal mahu menonton teater muzikal..
namun aktiviti diganti dengan menonton wayang chen zhen..
terbaik beb..
riviyu filem2 ni..
kalo rajen wa buat..
tinggal wallstreet je wa x tonton lagi..
sampai tempat tayangan..
wa tgk seat dah penuh..
tapi demi mengejar mimpi..
wa x kesah tengok wayang jam 12.30 malam..
walaupun keesokan paginya pemilihan angkasawan tu berlangsung seawal jam 6.30 pagi..

selesai menonton..
wa x mampu tido..
sempat wa main game henpon 40-50 minit sebelum cuba tidur..
henpon wa yang sememangnya mengejut wa jam 6.40 pagi wa stop kan je pagi tersebut..
kul 7.20 membe wa kejut..
"sempat lagi register ni..7.30 last kan?" tanya beliau..
setan kat telinga wa bisik tidur je..
sedang wa cuba menarik selimut babi..
terus wa teringat filem sang pemimpi dan mimpi ayahanda wa..
wa bingkas bangun..
cuci muka..
x gosok gigi..
terus tunggu dalam kete membe wa..
sedangkan dia pun belum siap lagi..

waktu kami tiba..
wa nampak ramai dah bersenam robik..
wa masih dalam keadaan mamai + bersemangat..
layankan je..
wa memang dah merancang menipu haritu...
demi menjadi angkasawan..
tidak semestinya cergas..
namun cerdas juga..
wa dah bajet nak memotong laluan larian..
owh terlupa pula memberitahu laluan menjadi angkasawan..
perlu berlari 3.5 kilometer sebelum 25 minit bagi lelaki dan 30 minit bagi wanita..
lepas tu ada la ujian kecerdasan..
kemudian temuduga..
semangat wa menjadi angkasawan masih berkobar2 sehingga hon di bunyikan..
bagi melepaskan peserta..
wa duduk di hadapan semua peserta..
wa memecut hampir 30 km/j..
baru sampai 100 meter pertama..


















wa dah pancit..
wa try je lari sampai 1.5 kilometer..
wa jumpa membe wa yang tadi memecut lebih laju dari wa..
dia menanti wa..
menyebabkan wa..
mengajak beliau menipu..
kami lepak dulu di tepi tasik sambil menikmati keindahan gadis2 berlari..
hingga mereka semua hilang dari pandangan..
kami potong laluan tersebut..
sehingga bertemu seorang pegawai bertugas..
dem..
kami dah kantoi..
namun pegawai tersebut rilek je sound..
nape korang x potong jalan sana tadi?
pergh..
wa silap langkah..
boleh kautim rupanya pegawai bertugas..

wa ngan membe wa jalan je..
buat rilek2..
hampir tiba di garisan penamat..
wa dengar sore2 suh wa lari..
tapi kerana keimanan wa..
memberitahu jika wa membuat larian..
wa seorang yang munafik..
wa buat bodoh je dari mendapat peluang secara haram..
mimpi wa..
terpaksa wa bunuh pagi tu..







peeslashass tanpa mimpi dan harapan orang macam kita boleh mati..

3 ulasan:

jaie berkata...

mimpi adalah cita2.
mimpi adalah perancangan.

jangan takut untuk bermimpi bro.





legend of the fist = not bad. cite lebih kurang ip man je kot.

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

skang stand by cite wallstreet..

jaie berkata...

aah. tp paling yg ditunggu, lanun karebean. tahun depan kot.