Ogos 02, 2010

K A Y A P

setelah berehat seketika..
wa pun telah meniru anologi brader helmis..
seorang jurutera pesawat..
ye la blog wa ni bukannya blog amek komen orang lepas tu canang satu alam siber..
wa x berminat la buat camtu..
brader helmis ni memang smart..
wa suka cara pemikirannya..
bagi sesetengah orang mungkin susah nak faham..
tapi sebab jiwa kejuruteraan tu masih ada dalam diri wa ni..
so blog dia tu memang terbaik..
perkaitan agama dengan fizik..
menarik..
lu pun nak tru baca ke..
ni link blog beliau..===>syurgadidunia<=== dengan senang hati wa mengucapkan terima kasih kepada.. housemate wa en muhsync kerana memperkenalkan blog tu kepada wa..

kalo lu malas nak membaca blog tu..
wa pun bolehla memulakan analogi wa..

wa cuba membawa kita ke alam kesultanan melayu melaka..
walaupun waktu tu wa rasa mereka mengamalkan sistem pemerintahan islam..
ni kiranya macam segala watak adalah rekaan semata-mata..
tidak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang mati..

pada zaman pemerintahan melaka..
seluruh rakyat hidup dengan aman dan damai..
mereka takut untuk melakukan dosa..
kerana pemerintah-pemerintah menunjukkan sifat yang terpuji..
ada dikalangan mereka yang keluar malam..
bukannya ke kelab-kelab malam..
tapi memantau kehidupan rakyat..
adalah sorang dua kutu yang kantoi merembat..
apa lagi hukum hudud dilaksanakan..
potong tangan..(ganas beb)
rakyat2 jelata yang lain pun goyang nak buat dosa..
walaupun perniagaan ditinggalkan..
xde yang panjang tangan nak rembat duit..

eh cop2..
zaman tu x pakai duit..
diorang pakai dinar ngan dirham..
apa barang pakai duit kertas..
xde nilai kot..
koyak pun xde orang nak terima..

semakin lama semakin selesalah rakyat hidup dan aman damai..
so pemerintah pun makin tiada kerja..
nak keluar malam pun malas..
baik layan gundik2 istana..
bila orang tua tegur..
maki hamun..
macam lu paling power..
boleh memerintah sendiri..
yelah..
skarang zaman makin maju..
kenalah up to date..
dah boleh beli barang thru online je..

dah ngarut dah ni..
zaman tu mana ada internet lagi..
sume pakai burung je anta surat..
kalo tak dah lama diorang donlod video mesum luna maya..

bila makin selesa manusia makin lupa..
wa x cakap beb..
nak tahu sapa cakap..
lu boleh klik ni..
ayat 7..
si pemerintah pulak kerjanya cariklah gadis2 cantik..
untuk dibuat main..
terdengarlah kisah..
di negeri sana ada seorang gadis yang cunnya mengalahkan fasha sandha..
dia pun hantar askar2 yang setia ni..
merisik khabar gadis tersebut..
si gadis ni memilih insan yang elok2 je..
yang duk senang lenang ni dia xnak..

maka si gadis pun meminta yang pelik2..
hantaran yang sangat mustahil diadakan..
contohnya litar sepang..
menara berkembar petronas..
namun dengan selamba ditunaikan..
di kerahnya rakyat jelata mengeluarkan wang demi menyempurnakan hajat nafsu serakah beliau..
so samseng2 kampung yang dapat tender buat jambatan emas pun paksa la orang bawahan ni kuar duit..
kerah tenaga diorang..
bayar sket je..
yang lain diorang songlap..

bermula dari tu la..
yang kaya semakin kaya..
yang miskin bertambah miskin..

peeslashass amacam ada macam cilake tak anologi wa..

4 ulasan:

jaie berkata...

boleh terima ini celita. hahaha..










apa yang lu tulis tu betul. mcm tu la anologinya..

aDDy berkata...

haha..
bila aku baca sekali lagi pun ada perasaan yang betul..

time tulis rasa macam bodoh pun ada..

Hamzah Ian berkata...

betol2... yg kaye makin kaye..

aDDy berkata...

so lu nak dalam golongan kaya ke ape?