Julai 26, 2010

R E H A T

entri wa semakin berat wa rasa..
so entri kali ini adalah entri2 sempoi..
alhamdulillah pagi ni wa berjaya kalahkan setan..

memang sejak kebelakangan ni..
setan makin kuat nak wa tewaskan..
pagi ni wa teringat kata2 mak wa..
bagun terus baca doa bagun tido..




Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami sesudah mati (tidur) kami dan kepadaNya kami kembali

luorang semua tahukan..
yang waktu kita tidur tu kita mati..
dan tulah yang dinamakan mati kecil..
kalo lu mati besar..
lu dah tak baca entri wa lagi..
lu dah mengadap mungkar dan nangkir..
tapi bila lu dah mati besar tu..
maknanya lu dah kiamat kecil..
kiamat besar plak kiamat yang bumi hancur semua tu la..
lepas tu lu akan di bangkitkan pada hari akhirat..

dulu wa selalu gak konfius..
sebab kalo dalam bahasa arab qiam tu maksudnya bangun kan..
so wa bajet hari kiamat tulah hari kita di bangkitkan..
tapi sebenarnya hari akhirat ialah hari yang dibangkitkan..
lepas tu kumpul di masyar..
so pada luorang yang nak belajar..
pasal masyar ni..
sok pagi kul 7..
lu tercongok la depan tv 9..
blajar ngan ustaz hassan din..
ye la nak baca tafsir lu malas kan..
apa salahnya waktu2 camtu lu bukak tv..
sementara tengah siap2..
x payahlah lu nak dengar radio2 yang sibuk nak mengena kan semua orang..

okay harini wa nak kongsi cerita satu lawak yang sempoi..
sabtu aritu..
wa dan budak2 rumah wa entertaint housemate wa yang baru..
mamat ni dl student uitm..
x taula port2 menarik kat tempat wa ni..
wa pun ajak dia pekena kopi kat stesyen keretapi kluang..
wa rasa kopitiam ni bukan kopitiam yang Jabatan Agama Islam mark tu..
biasalah..
trend budak2 skarang lepak kopitiam..
lepak minum kopi kat situ memang best..
dengan roti bakar yang sangat feel..
beserta telur setengah masak yang betul2 setengah masak..
ditambah perasa nasik lemak yang comel..
memang legend..

sementara menanti roti stim housemate baru wa sampai..
ini adalah pertambahan setelah pekena apa yang wa sebut tadi..
wa terdengarlah perbualan satu famili ni..
wa memang peka benda2 camni..
ye la wa kan stalker..
jangan la lu cerita benda2 ngarut dekat2 wa..
walaupun wa nampak macam x layan lu..
tapi telinga wa ni aktif je..

si bunda pun berceritalah dengan familinya..
kat batu pahat tu macam2 parit ada..
parit sulong, parit yaani, parit botak (okay part parit ni memang wa tambah bagi sedap..sebab wa x dngar sangat parit yang disebut)..
parit apa lagi yang ada eh tanya bunda..
mungkin soalan tu adalah untuk si bapanya..
tapi dengan pantas..
anaknya menjawab...








PARIT KAMIL..






memang smartlah..
parit ni memang paling femes..
siap pernah jadik setan lagi..
dan suasana meja famili tu terus jadi sunyi sepi..

apasal diorang tak gelak2 eh..
dan topik pun terus bertukar..

wa ngan budak2 umah wa je yang lawak dan siap buat teka-teki lagi kepada mereka yang tak dengar cite ni lagi..


peeslashass 3 dari wishlist wa dah sempurna (no 10 menonton godfather, no 3 busking, no 14 snorkelling)

10 ulasan:

cik elyse berkata...

addy
aku tak pernah baca doa bgn tidur

bangun je tido mesti tgesa2 p mandi sbb LAMBAT BANGUN!!

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

pergh dah baca dulu sebelum wa abis edit..

tadi tu wa test2 je sebab seting dia lari sket..

takpe lepas ni boleh baca dah doa bangun tidur..

cik elyse berkata...

ngok je kan!
pantas do aku!

muhsync berkata...

mmg smart. tp yg wa respect lu nyer telinga tu. mmg dapat tangkap sebijik2. wa juz dapat kat part "parit kamil" tu jek. tu yg wa terpinga2..pastu wa dah jadikan kisah tu teka teki kat budak2 wa..semua mereka tak puas ati ngan teka teki wa

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

haha..
tak sabar nak buat teka teki kat sahabat2 skolah..

Arifah berkata...

hahha..part 'parit kamil' mmg best..tapi, awat depa satu family tak gelak2?serius nak tgelak gak yg tu sbb boleh imagine..heheh...


lagumanapon, wa suka la baca lu punya blog... :)

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

selamat membaca blog wa cik arifah..
thanx kerana menjengok blog wa ni..


tu yang pelik tu..
famili diorang macam sangat sirius..

jaie berkata...

lu dah pindah keluang ka?

heh, mcm best je dah busking n snorkeling. port mana tu?

aDDy berkata...

xla bos..
wa kat uthm..
jadik RA..

masa p pangkor tu..
alang2 dah bawak gitar..
selamba je wa busk kat jeti..

snorkeling pun kat pangkor..
x mahal RM20 tour pulau plus snorkeling

b u k a n s e s i a p a berkata...

haha..lawak la budak tu..kesian jek famili die xphm..;p