April 28, 2010

P O L I T I K


gerombolan menang besar di hulu selangor.
majoriti 1 ribu lebih..
sebelum itu wa dengar kat tv mcm ura2 pakatan rakyat mendahului..
namun kerana kedatangan undi pos..
kemenangan mutlak kepada gerombolan..

wa tgk budak sekarang majoritinya anti-politik..
apa yang mereka lihat dikaca2 tv..
politik adalah sesuatu yang menjijikkan..
pergaduhan di parlimen..
macam anjing dengan kucing..
ada juga suara2 sumbang yang mengeji dan mencerca..
ahlil2 politikus ni..

mari kita kaji semula..
siapa mereka ahlil2 politikus ni..
kebanyakan mereka berpendidikan tinggi..
setinggi menara klcc..
lu slalu x dengar..
belaja tinggi2..
bodoh bertingkat-tingkat..
wa rasa bila lu blaja dah tinggi klcc..
bodoh lu pun tinggi klcc la kan..

tapi...

lu kena ingat surah pertama yang diturunkan kepada junjungan besar..
Nabi Muhammad Sallallahualaihiwasalam..
surah Al-Alaq yang menuntut Rasulullah menuntut ilmu sebelum menjadi pemimpin umat Islam..
so kriteria pertama pemimpin2 ditanah melayu ni telah ditepati..

tapi..
betul ke??
zaman Rasulullah dulu ada ke gaduh2 camni..

kita usha balik..
diorang ni blaja tinggi2 blaja apa..

wa rasa kebanyakkannya mempelajari ilmu dunia..
dan membeli buku2 seperti "HOW TO BECOME POLITIKUS FOR dummies"..
mungkin ilmu2 dari negara2 barat yang dalam kepala hotak kita sume..
paling powerla..
paling pandai la..
paling teknologis la..
paling kaya la..
tu yang menjadi idola politikus2 kita..
sistem yang mereka guna pakai..
habis semua kita nak angkut bawak sini..

habis tu sistem2 yang diperkenalkan dalam Islam yang termaktub dalam Al-Quran tu lu nak buat ape..
simpan je cantik2 kat gerobok umah lu..
beli Al-Quran mahal2..
lepas tu jadik perhiasan macam yang tergantung kat depan rumah..
kat dinding2 rumah dengan harapan dapat menghalang hantu2..

bila berkata tentang hukum hudud..
ape yang lu tahu..
wa cuma tahu potong tangan untuk si pencuri..
dan sebat untuk penzina bujang..
dan rejam untuk penzina yang sudah berumahtangga..
tapi tu je ke hukum hudud..
nape hukum hudud ni x diajarkan di sekolah..
lu lagi pentingkan hukum2 ciptaan manusia..
yang bila tiba kesulitan hukum2 tu boleh diubah..
bila lu proses dadah ataupun ada kilang dadah..
lu x dapat nak jatuhkan hukuman..
sebab belum termaktub dalam undang2..
sedangkan dah berapa ramai yang mampus dengan kesalahan sebegitu..
nanti di hari kebangkitan lu nak salahkan siapa..

orang2 terdahulu sebab x pikir pasal nak buat hukum tu..

macam nilah penulisan yang xde draf..
main taip je apa yang terbuku..
sebenarnya wa ada persoalan adakah demokrasi tu sistem terbaik??


w a a n t i d e m o k r a s i

peeslashass entri ha ya ro wau akan tergendala untuk seketika..
jemputlah ke blog wa yang ade kisah zaman Rasulullah dan Khalifah2 seterusnya disini ..
komenlah samaada jadik pengajaran ataupun tidak..

2 ulasan:

firjani berkata...

bila cakap psl hudud, ramai je org nak lari2, cakap benda ni x relevant lah kt zaman MODEN skrg.

damn

x pk ke, klu kita buat hukum hudud tu, at least sakit(balasan)nya kt duniawi dah nyata kita rasa. so skrg ni dorg nk rasa sakit(balasan) kt akhirat. padahal sekor manusia pun takkan ada idea cmna lebih seksanya hukum kat akhirat nanti.

kalau buat hukum hudud ni, confirm lepas ni dunia aman. sebab, wey? sape takkan lupa hukuman2 ngeri ni?

pergh. panjang plak. macam type kt entry sendri. hahaha

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

ntah x buat lagi kata orang x suka..

ibarat x sentuh lagi makanan tapi cakap x sedap..